martes, 26 de julio de 2011

Latinamerika: Kvinnor intar den politiska scenen


EDUARDO BEREZÁN
publicerade i Global Finland / 26.7.2011
I Bolivia är hälften av alla ministrar i Evo Morales regering kvinnor. Kolossen Brasilien ligger lite efter, men den kvinnliga presidenten Dilma Rouseff måste ändå vara nöjd, nästan 30 procent av hennes ministrar är just kvinnor. Grannen Argentina har en kvinnlig president och de argentinska kvinnorna har ökat sin närvaro i parlamentet från 4 till 39 procent. I den annars så mansdominerade latinamerikanska politiken är kvinnorna verkligen på offensiven. 

Mabel Bianco från kvinnorättsorganisationen FEIM i Buenos Aires, berättar entusiastiskt om det nya som sker. Son ett gott exempel nämner hon Chiles f d presidenten Michelle Bachellet, men hon talar också varmt om Laura Chinchilla från Costa Rica och även om Keiko Fujimori som nyligen försökte bli Perus nye president. Kvinnorna är också starkt representerade i parlamenten och i kommunerna. Det här är utan tvekan kvinnornas årtionde i Latinamerika, säger Mabel Bianco.

Just Michelle Bachellet är något av ett latinamerikanskt paradigm. Hon har blivit en viktig kvinnlig ledargestalt i regionen och hennes pensionsreform står nästan i en klass för sig. Reformen förbättrade ekonomin för alla chilenare som haft låga inkomster men framför allt hjälpte kvinnorna att komma ur fattigdomen. Flera kvinnorättskämpar säger att detta är just bland det viktigaste som skett i Latinamerika de senaste åren.
En förklaring till det ökade kvinnliga politiska deltagandet i Latinamerika är att de sociala villkoren har förbättras, kvinnorna har haft tillgång till högre utbildning och det finns fler kvinnor i arbetslivet. En förändrad allmän attityd till kvinnligt ledarskap har också spelat in.

Kvinnorna i Latinamerika har arbetat hårt inom partier och sociala rörelser och fått tillgång till den politiska maktstrukturen. Det har blivit bättre i regionen, det är lite mera jämlikt och det inger förhoppningar inför framtiden.

No hay comentarios:

Publicar un comentario