miércoles, 29 de junio de 2011

Stinkande flod på Buenos Aires bakgård

    Dumpade miljögifter har gjort den argentinska floden Riachuelo till en av världens mest förorenade vattendrag. 11 000 människor bor i riskområdet och utsätts dagligen för giftiga ämnen som arsenik, DDT och PCB. Riachuelo, ”den lilla floden”, mynnar ut i stadsdelen La Boca i Buenos Aires. En liten båttur där är rena mardrömmen. Vattnet är som lera, tjockt av föroreningar. Turisterna strövar omkring i den pittoreska stadsdelen La Boca – många ovetande om det som utspelar sig bara några hundra meter därifrån.
    Floden sträcker sig 64 km i Buenos Aires-provinsen. Området är tätt befolkat och fattigt. Fem miljoner människor bor i floddalen i La Matanza. Över en tredjedel av dem saknar dricksvatten och mer än hälften har inget avloppssystem.


    I vattnet finns bland annat arsenik, DDT, PCB, bly, kvicksilver, zink och bekämpningsmedel. En hälsoundersökning som genomfördes nyligen bland barn i La Matanza visade höga halter av bly hos mer än hälften av de studerade fallen. Lung- och hudsjukdomar är också vanliga.
    Situationen är så allvarlig att den högsta domstolen fattade ett beslut 2008 som tvingar myndigheterna att agera för att sanera floden. Domstolen beslutade också att människorna som bor i de kåkstäder som vuxit fram vid floden måste flyttas till säkrare områden. Företagen måste låta bli att dumpa gifter i floden.
    En myndighet, Acumar, bildades för att se till att domstolsbeslutet följdes – men inget stort hände. Människorna i högriskområdet, 11 000 personer enligt officiell statistik, bor kvar i sina kåkstäder och företagen fortsätter att förorena floden.

    ”Vi är bekymrade över att så lite har gjorts och att kontrollen över vad som dumpas i floden är så bristfällig”, säger Felix Cariboni från miljöorganisationen Greenpeace i Argentina.
    Några framsteg har gjorts vad gäller rengöringen av stränderna och borttagningen av gamla, rostiga fartyg men det räcker inte långt.


    I takt med industrialiseringen på 1940-talet växte det upp hundratals verkstäder och industrier utmed floden. Då var det ingen som tänkte på miljön. Idag utgör Riachuelo en miljöbomb och ett allvarligt hot mot människornas hälsa. Sedan 90-talet har BID, Interamerikanska utvecklingsbanken och Världsbanken lånat ut sammanlagt ungefär 750 miljoner euro för att rena floden. Men en del av pengarna försvann. De gick till andra projekt eller hamnade i handen på korruptionen.


    Nu vill Greenpeace och andra miljöorganisationer ha ett nationellt register över farliga ämnen. Då kan man sätta upp konkreta mål för att minska utsläppen i floden. Enligt Felix Cariboni från Greenpeace är målet att dumpning av giftiga avfall i floden ska upphöra helt år 2020. Men som läget ser ut just nu verkar förslaget väldigt avlägset.


    Eduardo Berezán
    Publicerade i Global Finland 29-06-11

    No hay comentarios:

    Publicar un comentario