lunes, 16 de abril de 2012

Flykten från Spanien

De kom en gång till Spanien från Ecuador, Colombia, Bolivia, Peru, Argentina och Brasilien men nu återvänder de hem. De flyr krisen och sällar sig till de mer än en halvmiljon människor som redan lämnat landet. För första gången på tio år är det fler som lämnar Spanien än de som anländer.
Sao Paulo, Brasilien. Foto: Flickr/Fernando Stankuns, CC BY-NC-SA 2.0
Många spanjorer har börjat söka sig till Sao Paulo i Brasilien.

Krisen slår hårt. Den spanska ekonomin krymper mer och mer och arbetslösheten stiger.  I år väntas den bli hela 24,3 procent. Vid nyår var den redan mycket hög, 22,8 procent.
Under rådande omständigheter väljer många latinamerikanska arbetare att återvända hem. En del drar nytta av ett stödprogram för återvändande som den spanska regeringen införde i samarbete med länder som man har bilaterala pensionsavtal med. Elva länder i Latinamerika har träffat sådana avtal. De återvändande kan ta arbetslöshetsersättningen i förväg samt få uppgifterna överförda till hemländerna för beräkningen av framtida pensioner.

Det låter bra men att återvända hem blir inte lätt. Många länder kan inte ge stöd åt de återvändande. Det finns inga statliga program för det. Å andra sidan går det bra för regionens ekonomi. Tillväxten i Latinamerika har varit konstant de senaste åren, arbetslösheten är låg och fattigdomen fortsätter att minska. Det kanske tar tid men med sådana förutsättningar blir säkert ingen omöjlighet att få jobb i Latinamerika.

Det vet många spanjorer och även de har börjat söka sig t. ex. till Sao Paulo i Brasilien, Buenos Aires i Argentina eller Santiago i Chile.  De flesta är ingenjörer, arkitekter, läkare och sjuksköterskor.
De är migranter precis som de latinamerikaner som en dag kom till Spanien. Och de söker lyckan utomlands. Men till skillnad från de latinamerikanska arbetarna kommer de från en rik del av världen. Och det är som en paradox, för den rika delen av världen blir fattigare och fattigare för varje dag som går.  
EDUARDO BEREZAN /Global Finland 16.4.2012

No hay comentarios:

Publicar un comentario