lunes, 12 de diciembre de 2011

Tiderna förändras

Vi lever i en uppochner värld. Länder som tidigare blev uppläxade av den rika världen för att de missköte sin ekonomi och var skuldsatta är nu så starka att de kan ge tillbaka.
Så är fallet med Brasilien som kan sträcka ut en hjälpande hand till dem krisdrabbade Europa. Landet meddelade nyligen att det ställer upp med pengar till IMF för att stödja krisande euroländer.

I utbyte kommer det latinamerikanska landet att få mer inflytande i valutafonden, det lovade IMF-chefen Christine Lagarde som har varit på rundresa i Latinamerika. Lagarde försökte samla stöd i regionen för ökad global samarbete. Att saker och ting har förändrats visade också Argentinas president Cristina Fernandez de Kirchner när hon talade inför G20-mötet i Cannes i början av november. Hon pratade bland annat om krisen i Europa och föreslog en återgång till en seriösare kapitalism.

”Detta är ett slags anarki där ingen har kontroll över någonting”, sa Argentinas president. För tio år sedan upplevde just Argentina sin värsta kris någonsin, då var visa länder i Europa och IMF som pekade med fingret och dikterade vad som skulle göras och inte göras. 
Till skillnad från tidigare upplever Latinamerika politisk och ekonomisk stabilitet. Den globala krisen har inte riktigt nått hit. Tillväxten i regionen har varit konstant de senaste åren och fattigdomen fortsätter att minska.  
En rapport från FN organet ECLAC som publicerades nyligen visar att fattigdomen har gått ner från 48 till 30,4 procent, det är det lägsta noteringen på 20 år.

Den latinamerikanska marknaden börjar dessutom bli intressant för europeiska företag som vill bort från krisen. Förra året ökade de utländska investeringarna i Latinamerika med 40 procent jämfört med året innan. Enligt ECLAC uppgick de till 113 miljarder dollar.
Det är främst företag från Spanien och Nederländerna som söker sig till den relativ välmående marknaden i Latinamerika. Utan tvekan har tiderna förändrats ingenting är längre som det varit.
EDUARDO BEREZÁN
Publicerade i Global Finland 9.12.2011

No hay comentarios:

Publicar un comentario